Radionica o nautičkom turizmu na rijeci Savi

Jučer je u Parku prirode Lonjsko Polje, u okviru projekta “Otkrij Posavinu – Razvoj i promocija zajedničke turističke ponude regije Posavina“, održana radionica o nautičkom turizmu na rijeci Savi.

Radionicu je otvorio Ivo Bašić, savjetnik ministra, iz Ministarstva turizma Republike Hrvatske prezentacijom o Strategiji razvoja turizma RH, s osvrtom na kontinentalni i nautički turizam. On je naglasio da je nautički turizam na rijekama u Hrvatskoj do sada bio na marginama zanimanja javnosti, te da ovakve radionice doprinose poticanju dijaloga o budućem razvoju. Renata Kadrić iz CRUP-a ukratko je predstavila projekt „Otkrij Posavinu“ i dala pregled trenutnih i budućih aktivnosti u projektu. U stručnom dijelu radionice, prezentacije su održali Zrinko Zvocak iz Luke Vukovar, Milan Stevanović iz Prvog parobrodskog društva Beograd i Mario Vlahinić iz Lučke uprave Sisak. Zrinko Zvocak govorio je o dosadašnjem razvoju nautičkog turizma na rijekama Drava i Dunav, kao i mogućnostima da se ta iskustva iskoriste kao temelj za razvoj ove vrste turizma na Savi. Milan Stevanović je podijelio svoje iskustvo riječnog agenta za turističke ture po rijekama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini i naglasio da je područje Posavine iznimno turistički zanimljivo. Mario Vlahinić predstavio je iskustva Lučke uprave Sisak u izgradnji i opremanju putničkog pristaništa, te savjetovao prisutne o svim procedurama i problemima na koje mogu naići u ovom procesu. Na kraju radionice, Selma Osmanagić Klico iz COOR-a predstavila je projektnu inicijativu da se osnuje udruga turističkih djelatnika Posavina koja bi okupila zainteresirane osobe i sa jedne i sa druge strane Save. Nakon radionice slijedio je ručak na turističkom brodu i vožnja na relaciji Krapje-Jasenovac-Krapje.

Zaključak radionice je da postoji veliki potencijal i interes za razvoj nautičkog turizma na rijeci Savi, te da je potrebno više ovakvih inicijativa koje bi okupile stručnjake iz ovog područja, kao i predstavnike lokalnih zajednica iz regije Posavina.

Projekt „Otkrij Posavinu“ sufinanciran je od strane Europske unije iz sredstava programa IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina, a provode ga Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Sarajeva i Centar za razvoj unutarnje plovidbe (CRUP) iz Zagreba.

Newada
Newada Duo
Platina
FAIRway
Danube STREAM
Ris Comex